Perusleivän ohje on ohje, jota käyttämällä saa aikaiseksi satoja erilaisia leipiä. Leipään voi laittaa oikeastaan mitä tahansa, mitä voi syödä, ja lopputulos on yleensä mainio. Tai ainakin se syödään pois.
5 dl taikinanestettä (itse käytin vettä)
25-50 g hiivaa tai 1/2-1 pussi kuivahiivaa
1-2 tl suolaa
1 rkl hunajaa/sokeria/siirappia
(1-3 tl leipämaustetta, esim. kumina toimii hienosti)
1-1,2 l jauhoja (itse käytin tällä kertaa vain vehnäjauhoja)
2 rkl öljyä
(siemeniä, hiutaleita tms. Itse käytin 1 dl auringonkukansiemeniä ja 2 dl lese-siemen-sekoitusta)
1. Murenna hiiva kulhoon. Kaada päälle kädenlämpöinen neste ja sekoita. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se osaan jauhoja. Lisää nesteeseen suola ja hunaja.
2. Lisää jauhot nesteeseen erissä. Lisää öljy jauhojen lomassa. Lisää jauhoja vaivaten kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista.
3. Peitä kulho kankaalla ja anna taikinan nousta n. 30-60 min eli noin kaksinkertaiseksi.
4. Alusta taikinaa pöydällä. Leivo taikina leiviksi. Nostata leipiä 20-30 min.
5. Paista kahta leipää 200 asteessa 30-40 min. Yhtä isoa leipää 40-50 min. Sämpylöitä 225-250 asteessa n. 15 min. Paiston aikana leipien päälle voi suihkuttaa vettä, jolloin saa rapsakamman kuoren.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti